keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Tosifani?

Moikka muksut! :)
Blogi niin sanotusti kuoli? Päätin nyt pitkästä aikaa kirjoittaa uuden tekstin, nyt etenkin kun Ouun uumenissa saavutti hurjat kymmenen lukijaa! (yleiskatsaus näyttää kahtatoista mutta samapa tuo) En muuten kirjoittanut arvosteluita uusista mangajulkaisuista koska en usko kenenkään menettävän mitään. 
 
 
Tänään haluaisin puhua itseäni jo aika kauan ärsyttäneestä asiasta, nimittäin fanien elitismistä ja muiden fanien aliarvioimisesta. Tämä tulee julki muun muassa siitä, kuinka nämä 'tosifanit' arvostelevat 'ei niin hyvien fanien' aktiivisuutta fandomia  kohtaan. Omasta mielestäni fanien aktiivisuus etenkin Suomessa on ihan mahtavaa Gingan kannalta, ja on oikeasti ärsyttävää kun jotkut eivät viitsi tai osaa ajatella kaikkia faneja samanarvoisiksi. Outoa on myös se, millaisia kriteerejä fanit luovat sille, kuka on tosifani ja kuka ei. Sellaisia ovat mm. kokoelmasi koko, se kuinka kauan olet sarjaa fanittanut ja tietämyksesi sarjaa kohtaan. 
 
Ensinnäkin, se kuinka kauan on seurannut jotain hikistä sarjaa ei vaikuta siihen, että kuinka aktiivinen tai innostunut fani on. Esim. henkilö joka on ollut jonkin verran kiinnostunut jostakin sarjasta jo pitkän ajan ei välttämättä ole oikeasti edes siitä niin kiinnostunut että voisi mieltä itseään omistautuvaksi faniksi. Sen sijaan ihan uusi fani ja vasta sarjaan tutustunut henkilö voisi ihan hyvin lukea ensimmäisen viikkonsa aikana kaikki mahdolliset sarjan mangat ja katsoa kaikki jaksot animea ties kuinka moneen kertaan ihan täpinöissään ja laittaisi sarjan tunnarin kännykkänsä soittoääneksi ja olisi jutussa mukana ihan täysillä. Mielestäni tällaista ihmistä voisi sanoa hyväksi faniksi, mutta totta kai innostus voi hiipua ajan myötä mutta se vois myös jatkua hyvin pitkään. Loppujen lopuksi se, millainen fani on, riippuu innostuksesta sarjaa kohtaan. Myöskin eri ikäisten fanien tulisi arvostaa toisiaan. Kymmenvuotias ei välttämättä ymmärrä kaikkia Gingassa olevia asioita, esim. oikeudenmukaisuus, toisten puolesta kuoleminen yms. mutta tämä voi olla silti sarjasta ihan yhtä innostunut.
Sitten eräs toinen mutta hyvin käsitelty asia, nimittäin keräily. Sillä ei todellakaan ole mitään väliä kuinka suuri kokoelmasi on, eikä se missään nimessä vaikuta siihen kuinka hyvä fani olet. Korkeintaan keräilijää itse voi liikuttaa oman kokoelmansa koko, jos tämä nimen omaan haluaa ison kokoelman ja harrastaa keräilyä intohimoisesti. Oman kokoelmansa vähättely voi johtua lähinnä siitä että vertaa itseään muihin keräilijöihin, mikä on omasta mielestäni vähän hölmöä. Totta kai on vakuuttavaa ihailla jo monta vuotta keränneen fanin kokoelmaa ja ajatella rahamäärää joka on uhrattu kokoelmaan. Keräily itsessään on merkki siitä että on innokas käyttämään jopa rahaa liittyen vain sarjan fanittamiseen. Kaikki kokoelmat ovat loppujen lopuksi ihan saman arvoisia (en tarkoita tällä rahallista arvoa) eikä muiden kokoelmia saisi vähätellä tai kritisoida sen koon takia. Fani joka on kiinnostunut keräilystä mutta ei haaveile hankkivansa hyllyynsä kaikkia mahdollisia oheistuotteita voi olla ihan tyytyväinen muutamaan esineeseen ja mangaan jotka on erityisesti halunnut. Fani voi olla täydellinen fani vaikkei tällä mitään kokoelmaa olisikaan, keräily on Ginga fandomissa ainoastaan noussut niin suureksi osaksi fanittamista, että sen ajatellaan olevan hyvin iso juttu.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä aiheena tietämys. Esimerkkinä toimisi vaikka se, että tunteeko fani kaikki mahdolliset olemassa olevat oheistuotteet, pystyykö hän luettelemaan kaikkien turhien sivuhahmojen nimet aakkosjärjestyksessä ja muistaako hän mangan X luvussa Y sivulla Z jonkun ruudun taustalla olleen hahmon ulkonäön millintarkkaan. Ja jos hän muistaa nämä asiat niin hän lienee sitten oikea tosifani.
...
Saan syövän ihmisistä jotka ajattelevat edellä mainitulla tavalla.
On ihan jees jos muistaa tarkkaan asioita ja on keskittynyt yksityiskohtiin mutta sitä ei todellakaan voi pitää minään kriteerinä sille että onko hyvä fani vai ei. Juuri tällaista voisi kaiketi kutsua fandomin elitismiksi. Itselleni on tullut tällaisia tilanteita vastaan ja oli kyllä aika aneemista. Sarjaa voi fanittaa täysillä vaikkei välttämättä tiedäkään kaikkien hahmojen nimiä, mutta olisi kuitenkin hyvä tuntea edes Takahashi nimeltä. Suomessa, jossa GDW:O ja muut vastaavat kääntämättömät sarjat eivät ole käyneet niin tutuiksi, että niitä voisi koluta läpi kuten GNG:tä. Jostain syystä ajatellaan, että fanit jotka eivät välttämättä tunne esim. kaikkia GDW:On hahmoja ovat muka jotenkin muita tietämättömämpiä, vaikka se johtuu ihan siitä että Orion ei ole vielä rantautunut Suomeen niin vahvoin ankkurein että siihen voitaisiin pureutua samalla tavalla kuten muihin Gingan sarjoihin. Yleistieto ja kaikki mahdolliset tärkeät asiat on ihan hyvä tuntea sarjasta jota seuraa, mutta muita faneja on turha kritisoida siitä eivätkö he tietäisi joitain asioita.

Millainen sitten on tosifani?
Sille ei ole mitään kriteerejä tai sääntöjä millainen hyvä fani on. Ainoastaan fani itse pystyy, voi ja saa julistaa sen onko hän aktiivinen fani ja pystyykö hän kutsumaan itseään tosifaniksi. Tämä asia lienee loppuun käsitelty.


Mitä mieltä itse olette? Oletteko itse törmänneet tilanteisiin joissa kritisoidaan tai arvostellaan muita faneja?

6 kommenttia:

  1. Olen törmännyt muutamaan tilanteeseen, jossa on sanottu esimerkiksi että fanin olisi hyvä omistaa tätä ja tuota. Siitä vain herää kysymys, että miksi? Ainakin minulle on loppupeleissä yhdentekevää omistaako mangaa, levyjä tai keräilytavaraa ollakseen fani, voidakseen jutella sarjasta jne. Faneus tulee sisältä, jolloin kriteetit ovat täysin turhia. Niitä ei kuuluisi laatia edes missään muodossa.

    Erityisesti nuorempien fanien kritsioiminen heidän faneudestaan ärsyttää eniten. Sitä en myöskään ole ymmärtänyt miksi ihmisiä arvostetaan/palvotaan jos esimerkiksi omistavat kaikkea mahdollista. Tavallisia ihmisiä he ovat siinä missä muutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, keräilyn kannalta tosiaankin hämmentää vähän se kun keräilijät vertaavat omaa kokoelmaansa jonkun jo hyvin kauan keränneen henkilön kokoelmaan ja unohtavat ettei sitä kokoelmaa olla kerätty ihan hetkessä.

      Poista
  2. Tuo tietämys asia on kyllä mielenkiintoinen juttu, olen kyllä samaa mieltä. Tuntuu, että mitä enemmän joku tietää vaikka (ja erityisesti) oheistuotteista, niin saa enemmän suosiota ja arvostusta. En käsitä ihailua turhasta, sillä itse arvostan ihmisen mielipiteitä ja persoonaa. Minulle on ihan sama kuinka paljon kukakin tietää mistäkin. Olen myös törmännyt tietynlaiseen mielistelyyn fanien keskuudessa, mikä tietty ärsyttää, mutta siitä ei sen enempää.. Hyvä postaus!

    VastaaPoista
  3. Todella mahtava teksti! :D Luin mielenkiinnolla. Itsestäni en voi sanoa olevani mikään fani. Okei, ehkä mä nyt luen weedei ja ostan heti ku ilmestyy^^ Mutta itseäni en määrittele faniksi xD :,D Sua varmaan kiinnostaaki, no mutta tänne ku tieni löysin niin kommentin lähetän.

    VastaaPoista