maanantai 3. marraskuuta 2014

Fiilistelyä tulevista suomijulkaisuista

Jonkin aikaa sitten ilmoitettiin, että Meishobu Retsuden ja Kacchu no senshi Gamu suomennetaan. Totta kai osa faneista pettyivät vähän valituista mangoista, itse olen asiasta riemastunut.
Retsuden oli jo arvattavissa, Meteor Ginkin suomennettiin joten tuntuu järkevältä suomentaa Weedistäkin sarjaan liittyvä tietokirja. En itse arvannut että Gamua suomennettaisiin, ja sarja on monille faneille aivan uusi tuttavuus.

Niihin aikoihin kun aloin vasta kunnolla tutustua Takahashin muuhun tuotantoon Gamu nousi suosikki ei-ginga-sarjakseni ja hehkutin sitä yhden ystäväni kanssa. Me molemmat luimme sarjan Mangareaderista englanniksi, joten Gamun lukeminen suomeksi on luultavasti mielenkiintoinen elämys. Itseasiassa KNSG on heti GNG:n, GDW:n ja GDW:On jälkeen suurin suosikkini Takahashin piirtämistä mangoista. Sarjan kääntäminen suomeksi on minulle siis aika shokeeraava yllätys.
Monet suomalaiset fanit tuntuvat vierastavan Gamua sen teeman ja vierauden takia. Haarniskoidut, katanaa heiluttavat koirat saattavat ideana kuulostaa omituiselta, mutta Kacchu no senshi Gamussa juttu oikeasti toimii. Suosittelen kaikille Takahashin mangoista pitäville :)

Mangojen kansista käytiin paljon keskustelua. Mielestäni on vain hyvä, että suomijulkaisuissa ei käytetä alkuperäisiä kansia, koska silloin alkuperäiset mangat erottuvat paremmin suomimangoista. Eri kannet keräävät keräilyintoa, ja ylipäätään tuntuu mielekkäämmältä omistaa mangoja eri kansilla kuin samoilla kansilla. Esim. olin suunnitellut jo hyvin kauan ostavani Gamun toisen julkaisun mangan, mutta idea tuntuu nyt vähän turhalta kun sarja käännetään suomeksi. Kävikin niin, että Gamu julkaistaan ensimmäisen julkaisun tavoin kahtena erillisenä mangana uusilla kansilla, joten japaninkielisten mangojen kerääminen tuntuu silti mielekkäältä vaikka sisältö olisi sama.

Suomalaisten pitäisi olla hiton onnellisia siitä, kuinka onnekkaita me olemme. Jo useita Takahashin mangoja ollaan käännetty suomeksi, ja lisääkin on toivon mukaan tulossa. On mielestäni hienoa, että jotkut lukijoista aikovat ostaa omakseen kaikki Suomessa julkaistavat Gingamangat.

Mitä tulee Ginga Densetsu Akameen, olen tästä sarjasta erittäin kiinnostunut. Harkitsin pitkään, ostaisinko ensimmäisen Manga Gorakun vai en. Ensimmäisen kokonaisen mangan ilmestyttyä tulin siihen päätökseen, että jätän Goraku- lehdet tällä kertaa hautumaan ja saatan alkaa keräämään niitä ehkä jossain vaiheessa. Sen sijaan tulen ostamaan itse mangaa niin pian kuin mahdollista.

 

2 kommenttia: