maanantai 9. joulukuuta 2013

9. Luukku

Arvostelussa: Ginga Densetsu Anju To Jirômaru

Eli lyhennettynä GDATJ
Sisältää spoilereita!
Yleensä bloggaukseni ovat aina jäätävän pitkiä, yritän tehdä tästä vähän lyhyemmän.

GDATJ on vuosina 2010-2011 tehty yhden mangan mittainen tarina, joka julkaistiin alun perin Bessatsu manga goraku- lehdessä luku kerrallaan. Mangasta ollaan tehty ensimmäinen  ja toinen painos, joiden välillä en huomaa ainakaan itse mitään eroa. Manga on vähän päälle 200 sivua pitkä.
Omistan itse GDATJ:n ja se on minulle henkilökohtaisesti tärkeä manga koska se on ensimmäinen koskaan tilaamani Ginga- tavara, ja kuori jossa manga postiin tuli on yhä tallella. Ostin kyseisen mangan kun se oli ihan uusi.

Juonesta lyhyesti:
Anju- niminen tyttö asuu tarinan alussa sukulaisperheensä luona, koska tämä jäi orvoksi. Anjun isoisä(?)  rynnii kuitenkin paikalle ja ottaa Anjun pois sukulaisperheeltä, koska häntä kohdeltiin huonosti. Isoisä ottaa Anjun luoksensa asumaan maaseudulle Yuki- akitansa kanssa. Yukilla on neljä pentua; Jiromaru, Taromaru, Saburomaru ja Koyuki, joiden kanssa Anju leikkii ja viettää aikaansa. Isoisä on kullankaivaja, tai pikemminkin huuhtoja koska tämä löytää kultansa purosta. Eräänä päivänä hän menee Yukin kanssa taas tuttuun tapaan purolle, mutta tällä kertaa hän ei palaakaan. Isoisä on kiipeämässä jyrkkää mäkeä ylös kun tämän tarttuessa kasviin tai kiveen käärme pureekin kiinni hänen käteensä. Isoisä pelästyy ja kierii mäen alas, josta hän saa pahoja vammoja, ja kuolee. Yukin jalka jää samalla kiven alle. Illalla Yuki palaa takaisin, mutta ilman yhtä jalkaansa ja pahasti loukkaantuneena. Hän kertoo Jiromarulle mitä on tapahtunut, jonka jälkeen Yuki kuolee. Pian Anjun talolle tulee miehiä, ja yksi näistä lienee yksi Anjun törpöistä sukulaisista, joka vangitsee Yukin pennut säkkiin pienen riepottelun jälkeen, ja vie Yukin mukanaan autoonsa. Anju viedään takaisin sukulaistensa luo, mutta Jiromaru löytää tiensä tämän luokse. Anju karkaa sukulaistensa luota ja nukkuu yönsä puistoissa Jiromarun kanssa, saaden myös apua nuorelta naiselta. Manga loppuu aika yllättävästi, kun isoisän kultaa havitteleva mies yrittää ampua Anjua(?) mutta Jiromaru hyppääkin väliin.

Sitten itse arvosteluun:
GDATJ liittyy Gingaan, koska Yuki on sukua Ginille, ja itse mangan aikana mainitaan Riki. Tätä ei varmaan heti ajattele, koska tarinassa koirat ja ihmiset ovat yhtä suuressa osassa. Koirat puhuvat keskenään melko vähän, mutta Jiromarun ajatuksia ollaan kirjoitettu puhekupliin vähän väliä. Muilla pennuilla ei ole melkein yhtään omia repliikkejä, mikä jäi vähän pännimään. Gingasta poiketen tarina on ihan eri tyylinen ja ihmiset ovat tärkeässä osassa. Loppu oli yllättävä, ja juoni itsessään melko surullinen verrattaessa muuhun Gingaan jota olemme tottuneet lukemaan. Pidin kuitenkin tästä mangasta koska se on tavallisuudesta poikkeava ja hyvä. Jäi eniten harmittamaan se, kun en vaan osaa lukea japania. Jos osaisin tulkita sanoja enemmän monet asiat eivät olisi jääneet niin hämärän peittoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti